A TÖKÉLETES KARÁCSONYI MENÜSORT KERESED?

 

Jöhet bármilyen váratlan fordulat karácsonykor, a Magyar Konyha receptválogatásával biztosra mehetsz az ünnepi menüsor összeállításánál. Szemezgess a fogások között, kápráztasd el vendégeidet, és kínálj egy pohár finom magyar bort az ízletes falatok mellé.

Balra nyíl
Jobbra nyíl
Balatoni csukaérem rizlingmártásban

A csuka elkészítése A csukát megtisztítjuk, kifilézzük. A csontjait feltesszük főzni rövid lével, babérral, borssal (kb. 2 dl alaplére lesz szükségünk). A csukafiléből minden szálkát eltávolítunk, főleg az egy sorban elhelyezkedő Y szálkákat. A filéket téglalapra formázzuk, és sózzuk, citromozzuk. A leeső részekről levágjuk a bőrt, és cutterben pürésítjük. Hozzátesszük a tojásfehérjét, a tejszínt, sót, […]

Mutasd a teljes receptet!
Halászlé

Alaplé elkészítése A hal uszonyait eltávolítjuk és a belsőséget (ikra vagy tej) félretesszük a lé végső befőzéséhez. A hal szemét, keserűfogát és kopoltyúját eltávolítjuk, a fejet félbevágjuk, hogy az értékes halzsír a fejből felszabadulhasson. Mindennel együtt bográcsba vagy tűzhelyre tesszük, és ha felforrt, beleszitáljuk az édes pirospaprikát. A legfontosabb, hogy a lé mindvégig zubogjon, így […]

Mutasd a teljes receptet!
Káposzta kolozsvári módon

Elkészítés Az olvasztott zsíron a káposztát enyhén megpirítjuk. A szalonnát szeletekre vágjuk. A libacombot megtisztítjuk, enyhén befűszerezzük, majd felváltva rétegezzük a három hozzávalót. Felöntjük az alaplével, szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön kb. két óra alatt készre pároljuk.

Mutasd a teljes receptet!
Libamájterrine aszúval

Elkészítés A libamájat hideg tejbe áztatjuk, éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap konyhai papírtörlővel megtörölgetjük, 20 percig állni hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Hosszában óvatosan széttörjük, majd megtisztítjuk. A vékony, átlátszó hártyát éles késsel lefejtjük, és eltávolítjuk az ereket, inakat. A májra kevés sót és fehér borsot szórunk, majd meglocsoljuk aszúval. Lefedjük, és éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük, […]

Mutasd a teljes receptet!
Pontypörkölt

Halalaplé elkészítése A pontygerincet alaposan lemossuk, minden húst letisztítunk róla. 3 cm-es darabokra vágjuk. A hagymával együtt a vajon pároljuk 4-5 percig. Felöntjük a borral, hagyjuk elpárologni, felöntjük a vízzel. Felforraljuk, lehabozzuk, lefedjük, lehúzzuk a tűzről. 20 percig állni hagyjuk, leszűrjük, kis lángon felére sűrítjük. Hal elkészítése A halat kibelezzük, kimossuk, néhány órára jeges, sós […]

Mutasd a teljes receptet!
Rántott ponty majonézes burgonyával

Elkészítés A burgonyát hideg, sós vízben felrakjuk főzni. Amikor megpuhult, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Meghámozzuk és tetszőlegesen daraboljuk. 2 db tojássárgájából a mustár és olaj hozzáadásával majonézt készítünk, amit utána tejföllel dúsítunk és ízesítünk. A lilahagymát vékony szeletekre, a petrezselymet pedig finomra vágjuk, majd összekeverjük a burgonyával és a majonézmártással. A pontypatkókat sózzuk, borsozzuk és […]

Mutasd a teljes receptet!
Tokaji aszús kacsamáj fügekrémmel

Elkészítés Süssük ki a kacsamájat, szűrjük le a zsírját, majd pirítsuk meg benne az apróra vágott salottahagymát, adjuk hozzá a babérlevelet és a rókagombát. Amikor a hagyma aranybarna színű lesz, öntsük hozzá az aszút, majd addig redukáljuk, amíg kb. a felére sűrűsödik, ezután szűrjük le. Kockázzuk bele a kacsamájat. Sózzuk meg és keverjük össze a […]

Mutasd a teljes receptet!
Vörösboros vaddisznó zellerpürével és birsalmával

Elkészítés Széles lábosban felére forraljuk a vörösbort. A vaddisznót besózzuk, frissen őrölt borssal borsozzuk és állni hagyjuk 15 percet. Vastag falú lábosban, zsíron elősütjük a hús minden oldalát, amíg szép sült színt kap. Kivesszük a húst a lábosból, és a megtisztított, kisebb darabokra vágott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, szárzeller, fokhagyma) elkezdjük pirítani a vaddisznó zsírján. […]

Mutasd a teljes receptet!